Olaf Brockhoff
- opnåede et meget imponerende kampantal efter datidens muligheder.

Af Frank Madsen / Marts 2005

(baseret på kildemateriale fra bl.a. Palle "Banks" Jørgensen)

 

Hans Olaf Brockhoff, født den 26. juli 1905 i Nørresundby, men fik sin fodboldopdragelse i Esbjerg. Som seniorspiller i Esbjerg fB opnåede han over 300 førsteholdskampe i perioden 1924-43, som efter datidens forhold må siges at være ret så imponerende. Olaf, der spillede venstre back, var en udpræget forsvarsspiller; lidt tung og langsom i sine bevægelser, men i kraft af en naturlig smidighed og en højt udviklet sans for positionsspillet i forsvaret var hans fysiske handicap så rigeligt kompenseret. Hans placeringsevne og opdækning var af højeste klasse, ligesom Olaf var i besiddelse af en eminent god boldbehandling og et udmærket hovedspil - og han anvendte de direkte metoder i tacklinger og nærkampe. En meget stærk forsvarsspiller, der ikke sparede sig selv, men Olaf var trods denne kendsgerning en yderst fair og besindig spiller.

 

Olaf Brockhoff var med i den allerførste kamp for Esbjerg fB, efter klubbens stiftelse 23.07.1924 som en sammenslutning mellem Esbjerg Boldklub og Esbjerg Amatør Klub. Dagen efter spillede "fusionsholdet" mod Kolding (7-0). Esbjerg fB´s hold bestod dengang af følgende spillere: Holger Larsen, Christian Urhøj, Viggo Thygesen, Niels Pedersen, Aage Nielsen, Ole Gahrn, Ragnvald Mathiasen, Olaf Brockhoff, Einar Mejlvang, Otto Nørgaard og Ludvig Honoré. Olaf var med til at spille EfB op i den fineste række, Mesterskabsserien, allerede i 1931 - en position som klubben bevarede indtil 1939.

 

Olaf Brockhoff opnåede status af landsholdsspiller i en alder af 30 år. Han debuterede på A-landsholdet i NM-kampen den 06.10.1935 på hjemmebane i Idrætsparken mod Finland, som blev besejret 5-1. Olaf fik yderligere 1 A-landskamp næsten et år efter debuten, det var på udebane i Oslo, hvor Danmark spillede 3-3 mod Norge i NM-turneringen den 20.09.1936. I begge kampe var Olaf Brockhoff under kyndig ledelse af den legendariske anfører Pauli Jørgensen, Frem.

 

Olaf Brockhoff døde 22.09.1974 i Esbjerg, 69 år gammel.