Foto: fodboldhistorik.dk
Emil Møller
- blev Esbjergs første landsholdsspiller.

Af Frank Madsen / Marts 2005

(baseret på kildemateriale fra bl.a. Palle "Banks" Jørgensen)

 

Emil Møller, født den 19. januar 1905 i Horsens, hvor han også spillede ungdomsfodbold og fortsatte de første 5 år af sin seniorkarriere, indtil han som 20-årig flyttede til Esbjerg. Her fortsatte han som seniorspiller de efterfølgende 9 sæsoner (1926-35), heraf mange som en strålende anfører for holdet gennem årene. Han var indehaver af "Emil Møllers Herreekviperingsforretning" i Esbjerg.

 

Emil spillede centerhalf. Han var stor og stærk, og levede hovedsagelig på sin mægtige aktionsradius på banen - og han holdt til det utrolige. Han var en yderst ubehagelig spiller at have imod sig. Hans fysik og tromlen modstanderen ned kendetegnede i for udpræget grad hans spil, og han skånede hverken sig selv eller modstanderne, selvom han af gemyt var en yderst fredsommelig natur, der altid bagefter talte godt for/om en falden modstander. Men hans spillemæssige kvaliteter førte ham på A-landsholdet, hvor han opnåede 3 kampe (1932-33).

 

Emil Møller debuterede som 27-årig i NM-landskampen på udebane mod Norge den 26.09.1932, som Danmark vandt med 2-1, og hvor Emil i det 42. minut blev indskiftet i stedet for en skadet Valdemar Laursen. Emil nåede derfor ikke at varme op, og han udtalte efter kampen - citat "Jeg var stivfrossen hele slutningen af 1. halvleg - ja det varede endda et stykke ind i 2. halvleg før jeg rigtig tøede op".

 

Emil Møller blev dog også udtaget til næste kamp 2 uger senere, en hjemmekamp mod Skotland (venskabskamp for amatører) søndag den 09.10.1932 kl. 13.00. Han spillede hele kampen, som Danmark vandt 3-1, men Emils optakt til denne kamp var også speciel, hvilket fremgår af hans egne ord: 

- "Min ekspedient var blevet syg, så jeg først kunne rejse lørdag aften. Søvn fik jeg ikke meget af, og var dygtig træt. Jeg ville gerne have vist noget mere. Jeg var træt til sidst, jeg må til at træne noget mere".

Selvom han var dygtig træt i den kamp, havde han bolden meget - ja, ifølge den legendariske Frem-angriber Pauli Jørgensen havde Emil bolden længere tid end alle de øvrige tilsammen!

 

Der skulle gå nøjagtig 1 år inden Emil fik sin 3. og sidste landskamp, som var en hjemmekamp om NM mod Finland den 08.10.1933, og som også førte til sejr (2-0). Dermed stoppede Emil Møllers landsholdskarriere, men som ubesejret.

 

Emil Møller døde 16.09.1993, 88 år gammel.