Foto: fodboldhistorik.dk
Søren Andersen
- var en af Esbjergs mest populære spillere.

Af Frank Madsen og Erik Hilmar Kragh / Marts 2005 (rev. nov. 2013) - (baseret på kildemateriale fra bl.a. Palle "Banks" Jørgensen)

 

Søren Christian Andersen blev født 19. december 1925 i Esbjerg, hvor han fik sin fodboldopdragelse i Esbjerg FC og Esbjerg fB.

 

Søren var en af Esbjergs mest populære spillere. Han var en lille væver højre wing, der med mange smarte finter og driblinger ofte bragte ham til baglinien. Han var med sit trylleri på fløjen en medvirkende årsag til, at Esbjerg overalt i landet var et populært mandskab. Sørens svaghed var, at han for tit gik i stå, og at der var lidt for meget showmand over ham. Nå ja, en lettere sammenligning med den mange år senere så berømte Preben Elkjær vil måske ikke være ganske ved siden af.

 

Søren havde to øgenavne. Det mest kendte var Søren "Væsel", en sammenligning med dyret af samme navn (mårfamilien, hurtig og adræt). Det andet var Søren "Knækæg", der kom fra hans talenter som barbér. Han kunne kaste et hårdkogt æg op i luften og nå at dele det i to med sin barberkniv - inden det nåede jorden.

 

Søren Andersen blev udlært ved frisørmester Hans Nicolaisen i Strandbygade 9 (i dag Kongensgade 109). Senere fik Søren egen salon i Strandbygade 73 og havde salonen i en del år, sluttede på arbejdsmarkedet ved genboen, daværende AF (Arbejdsformidlingen) i Strandbygade, et job som kontorbud.

 

Søren blev landsholdspiller som 25-årig, og debuterede på A-landsholdet 17.06.1951 i hjemme-kampen mod Østrig (3-3). Han udtalte efter kampen: 

"Jeg er altid nervøs før en turneringskamp, men i dag mærkede jeg ikke et hak. Nå, jeg havde jo også en god innerwing som Lundberg ved siden af mig". 

Søren Andersen fik yderligere 4 A-landskampe, som alle blev vundet bortset fra den sidste mod Norge 19.10.1952, som Danmark tabte med 1-3. I løbet af årene 1951-54 fik Søren Andersen også 1 U-landskamp (1951) og 4 B-landskampe (1952-54), og scorede 2 mål (1 i hver af sine 2 første B-kampe mod Sverige hhv. Finland).

 

Bemærkelsesværdigt er det at notere sig, at Søren Andersen i sine i alt 10 landskampe næsten altid kun blev udtaget til hjemmebanekampe, idet han faktisk kun opnåede at spille en enkelt landskamp på udebane, nemlig i sin næstsidste optræden i landsholdssammenhæng, en B-landskamp i Schweiz i 1954, som Danmark vandt med 3-1. Søren var dog også udtaget som reserve ved OL i Helsingfors 1952, uden dog at komme i kamp.

 

Efter karrieren stod den på trænergerning, blev som spiller aldrig Dansk Mester, men førte som træner EfB’s ynglinge hold frem til et Dansk Mesterskab i 1964, også omegnsklubberne fik glæde af Søren Andersens store ildhu.

 

Mindre kendte var hans aktiviteter i Esbjerg Civile Hundeførerforening (ECH). Med sine schæferhunde vandt han en lang række konkurrencer på såvel lokalt som på landsplan. Esbjerg Idrætsarkiv har overtaget Søren Andersens mange sølvpokaler.

 

Søren Andersen døde 23.09.1998 i Esbjerg, 72 år gammel.