Preben Jensen
- lille venstre back med et stort fighterhjerte.

Af Frank Madsen og Erik Hilmar Kragh / April 2007

(baseret på kildemateriale fra bl.a. Palle "Banks" Jørgensen)

 

Preben Emil Jensen, født den 15. oktober 1939 i Esbjerg. Preben spillede i ungdomsårene i B29 og i Spangsbjerg IF - bl.a. sammen med John Madsen - og senere EfB, indtil han i 1959 blev seniorspiller i EfB. Preben var med i hele Esbjergs guldalderperiode, og var således med til at vinde DM i 1961, 1962, 1963 og 1965 samt pokalturneringen i 1964. Han havde også en stor andel i DM-sølvmedaljen, som Esbjerg fB spillede sig til i 1968.

 

Preben Jensen var en ret lille og væver venstre back, der levede højt på sine fighteregenskaber. Men selv om han var en lille forsvarsspiller af statur, var han skam en spiller der i høj grad kunne sætte sig i respekt med nogle bidende og effektive tacklinger. Ikke alle Prebens tacklinger var lige reglementerede, og Preben kunne være en meget ubehaglig modstander for datidens wings, da han som regel "sad i benene på dem" på en kontant måde. Han har helt sikkert kyst mangen en dygtig angriber fra at forsøge sig i hans side. Han var en sand mester udi glidende tacklinger, og især på en regnvåd bane var de glidende tacklinger rent "guf" for Preben. "Stærk som en okse og fræk som en slagterhund", et skudsmål som trods hans lidenhed passede meget godt på Preben - han kunne slås i nærkampene og gav aldrig op. Ja, onde tunger påstår endda at følgende episode har fundet sted:

En kamp skulle sættes i gang, og alle mand var stillet op til at påbegynde kampen - men bolden manglende. Hvorpå lille Preben skulle have råbt: "Skal vi ikke bare gå i gang"!!!

 

Karrieren på EfB's bedste hold blev langvarig og tæller hele 318 kampe (1959-70) som back. Preben sluttede af med en kamp i 2. division på udebane mod Vanløse den 11. juni 1970, og fik her en 1-0 sejr med hjem i afskedsgave.

 

Det fortælles i øvrigt, at Preben som ungdomsspiller i både B29 og Spangsbjerg IF optrådte som venstre wing, men Preben "gad altså ikke rigtig at stå en venstre wing", hvorefter han så blev sat ned som venstre back. Det har måske haft betydning for, at han jo efterfølgende nok vidste hvordan en wing skulle behandles. Ikke desto mindre opnåede Preben skam at optræde på et udvalgt jysk hold for ynglinge, mens han spillede for for B29 - og det var som venstre wing.

 

Preben var nok den sejeste venstre back Esbjerg fB indtil da havde fostret, ja han er næppe heller siden hen blevet overgået på pladsen. Hans fightervilje på fodboldbanen var ukuelig.

 

Efter 2 U/21-landskampe i 1960 mod Finland og Sverige debuterede Preben Jensen som back på A-landsholdet i den bemærkelsesværdige Nations Cup kvalifikationskamp på Malta den 8. december 1962, som Danmark vandt med 3-1 - og hvor Esbjerg fB var repræsenteret med hele 7 spillere (Erik Gaardhøje, Preben Jensen, Egon Jensen, John Madsen, Jens Petersen, Carl Emil Christiansen og Carl Bertelsen). Det kunne endda have været 8 EfB-spillere, hvis ikke Jens Jørgen Hansen var blevet skadet forinden. Preben var impliceret i Maltas udlignende mål og blev betegnet som Danmarks svageste mand. Efter kampen udtalte han resignerende: "Så fik man da den landskamp". Det holdt nu ikke helt stik, idet han 4 dage senere også var med i Danmarks anden kamp på turen, en venskabskamp mod Tyrkiet i Istanbul (1-1), og her spillede Preben en solid kamp.

 

Holdet i de 2 landskampe var: 1. Erik Gaardhøje, 2. Kaj Johansen (OB), 3. Preben Jensen, 4. Egon Jensen, 5. John Madsen, 6. Jens Petersen, 7. Carl Bertelsen, 8. Carl Emil Christiansen, 9. Ole Madsen (HIK), 10. Tommy Troelsen (Vejle), 11. Eyvind Clausen (KB). Med 7 spillere fra Esbjerg var der tale om en tangering af den bestående rekord for klubrepræsentation på landsholdet, en rekord som indtil da deltes mellem KB (4 gange 1913-14) og B93 (1 gang i 1931).

 

Inden sin debut på A-landsholdet spillede Preben 3 B-landskampe i løbet af 1962, mod Norge, Finland og Sverige, og sluttede også sin landsholdskarriere med en B-landskamp på stadion i Silkeborg den 14. september 1963 - med en sejr på 2-0 over Norge.

 

Preben Jensen, der arbejdede som blikkenslager/rørlægger, blev efter fodboldkarrieren grebet af golfsporten, så når han ikke lige skulle lægge rør ind, kunne man finde Preben i færd med at svinge køllen på golfbanen - en hobby han har holdt fast ved.

 

Preben har for øvrigt doneret en af sine mange mesterskabsmedaljer (DM 1965 medaljen) til Esbjerg Idrætsarkiv, hvor man altså nu kan beskue en ægte DBU-guldmedalje anbragt i en glasmontre.

 

Preben Jensen døde 28. august 2013, 74 år gammel.