Foto: fodboldhistorik.dk
Jens Jørgen Hansen
- Skolelærer med anførerbind.

Af Frank Madsen / Februar 2006

(baseret på kildemateriale fra bl.a. Palle "Banks" Jørgensen)

Jens Jørgen Rankenberg Hansen, født den 4. januar 1939 i Struer. Efter en tid med ungdomsfodbold i Esbjerg fik han som 19-årig debut som seniorspiller på EfB´s bedste hold i 1958, og her opnåede Jens Jørgen at spille i alt 417/12 kampe/mål, indtil han som 33-årig måtte slutte karrieren som aktiv spiller efter et benbrud. Det placerer ham på en 4. plads over flest spillede klubkampe for Esbjerg fB (efter Ole Kjær, Jens Peder Hansen og Egon Jensen).

 

Jens Jørgen Hansen var en vigtig brik i klubbens storhedstid, hvor det 5 år på stribe blev til guld: 1961 (DM), 1962 (DM), 1963 (DM), 1964 (pokalturneringen) og 1965 (DM). Han havde også en stor andel i DM-sølvmedaljen, som Esbjerg fB spillede sig til i 1968. I Esbjerg spillede han for det meste højre back, hvor han havde Preben Jensen som makker i venstre side. Jens Jørgen var en utrolig stærk forsvarsspiller, som med elegance og et stort overblik formåede at spille sig ud af mange prekære situationer og etablere en modoffensiv i et velkendt samarbejde med Egon Jensen. Og med årene blev han bare bedre og bedre, og derfor var det også indlysende at hans talent og sublime spil skulle føre til en glorværdig landsholdskarriere.

 

Jens Jørgen debuterede i landsholdstrøjen på B-landsholdet allerede i 1959 i en venskabskamp mod Norge (1-1), hvorefter det blev til i alt 6 U-landskampe i løbet af 1961, og en enkelt B-landskamp mere i 1962 - endda som anfører - da Norge blev besejret 2-1 på Haugesund stadion.

Forfremmelsen til A-landsholdet blev en lidt spøjs oplevelse. Jens Jørgen debuterede 28. oktober 1962 på Råsunda mod Sverige, hvor han afløste Kaj Johansen (OB) i det 82. minut. Efter at han forgæves have jagtet bolden i 7 minutter, lykkedes det endelig for Jens Jørgen at røre bolden, da han skulle kaste et indkast - hvorefter dommeren fløjtede af. Han fik efter kampen debutnålen for et indkast - mens klubkammeraten og vennen Carl Emil Christiansen sad "nåleløs" og skumlede i en krog efter 12 kampe som reserve. Svenskerne vandt for øvrigt kampen med 4-2.

Carl Emil opnåede dog sine 2 A-landskampe i de efterfølgende kampe i 1962, mens Jens Jørgen måtte vente til 2. juni 1963 med at få sin første hele landskamp. Men derefter var Jens Jørgen Hansen nærmest fast inventar på A-landsholdet frem til 1967, og igen i perioden 1970-71. Og Jens Jørgen var også med til EM i 1964 i Spanien.

 

Jens Jørgen var en meget alsidig spiller, der kunne bruges på alle pladser i forsvaret og på midtbanen. Han var uhyre stærk i defensiven og lidt af en slider. Efter sin debut på landsholdet blev han benyttet som højre back (4 gange), venstre back (17 gange), højre half (1 gang) og venstre half (14 gange), og en enkelt gang spillede han med hvert af numrene 5, 8 og 10 på ryggen. Da han gjorde comeback i 1970 - efter 3 års fravær - var det som midtbanespiller.

 

Nævnte fravær fra landsholdet har sin helt egen historie:

Jens Jørgen Hansen, skolelærer, kom på forsiderne af aviserne i 1967, da han og Finn Wiberg (AB) aftenen før en landskamp den 25. juni 1967 mod Sverige i Idrætsparken (1-1) kom alt for sent hjem til hotellet efter en "studietur" i København. Begge natteravne blev udelukket af UK-chefen Erik Hansen. Der gik 3 år før Jens Jørgen vendte tilbage ? og blev anfører igen!

 

Selv om der var selvforskyldte afbrydelser i landsholdskarrieren, blev det dog til i alt 40 kampe med A-landsholdet, heraf endda 14 kampe iført anførerbindet. Det blev imidlertid kun til 8 sejre (22 nederlag) i de mange landskampe. Medregnet i de 40 kampe er den repræsentative kamp mellem Norden-Resten af Europa i 1964, som DBU arrangerede i anledning af 75-års jubilæet. Men landsholdskarrieren kunne givetvis være blevet endnu mere fornem, hvis ikke en alvorlig skade fik sat en endegyldig stopper for fodboldkarrieren. I en 2. divisions kamp mod OB i Odense den 9. maj 1972 fik Jens Jørgen et benbrud, som fik ham til at indstille aktiviteterne på topplan. Jens Jørgen Hansen indtager dog med sine 40 A-landskampe en absolut førsteplads på listen over A-landsholdsspillere, der er blevet udtaget som EfB-spillere. De 3, der topper listen, hedder for øvrigt alle Jens: Jens (Jørgen Hansen), Jens (Peder Hansen) hhv. Jens (Jørn Bertelsen) - med 40, 38 hhv. 29 A-landskampe.

 

Senest kendte bopæl (ult. 2003): Esbjerg.