Gregor Nielsen
- Cykelsmeden med de mange omdrejninger på fløjen.

Af Erik Hilmar Kragh / Januar 2008.

(Med lidt kildemateriale og bistand fra bl.a. Frank Madsen

 

Gregor Brødsgaard Nielsen, født den 29. marts 1934 i Esbjerg. Greg eller Gregory - som er Gregors kælenavne, startede som drengespiller i EfB, og har altid spillet for EfB. Håndbolden var også inde i karrieren, her spillede Greg på KVIKs første hold, bl.a. sammen med Carl Emil Christiansen. Det blev f. eks. til 13 mål i en kamp for venstrehåndskytten. Det blev dog fodbolden der trak det længste strå. Greg og klubkammeraten Ove Hansen (død 2007) var en smut forbi Hamburger Sports Verein (HSV) til en prøvetræning midt i halvtredserne, kunne jo være man kunne tjene lidt på sin hobby, men det blev et kort "eventyr".

 

Greg var en lille hurtig wing, en slider der løb efter bolden - kunne bruges på begge wingpladser. Den robuste stilart var nok ikke til et 10 tal - hvis det handlede om "Vild med dans", men det er vel også bedre at være vild med fodbold, når det handler om EfB. Gregor påstår selv at han var så hurtig, så når han tog hjørnespark - ja så kunne han nå ind og heade sit eget indlæg i mål.

 

Gregor fik debut på EfBs divisionshold 24/10- 1954 på Odense Stadion mod OB, EfB vandt denne kamp 5-1. Greg var på 14 dage rykket fra 3. holdet op på divisionsholdet, og her bed han sig fast. Det blev til 118 kampe på førsteholdet fra 1954 til 1960, og det blev til i alt 24 26 mål for EfB (turnerings/pokalkampepå førsteholdet). Sidste kamp i for de blå/hvide på divisionsholdet var udekampen mod B1913 (3-0) 12/6- 1960. Greg spillede en del kampe på 2. holdet efter 1960, men optrådte dog også lejlighedsvis på førsteholdet mod bl.a. internationale træningsmodstandere helt frem til sommeren 1966 - konkurrencen var blevet hård, yngre kræfter var kommet til. Han er noteret for i alt 124 førsteholdskampe.

 

Kampantallet på divisionsholdet kunne have været meget større, uheldet var ude første gang 7/6- 1959, her brækkede Greg benet i kampen mod B1903 (1-1). Under indlæggelsen på sygehuset drømte Greg om fodbold - "et indlæg fra Egon Jensen - og den skulle sparkes i mål" og resultatet - altså ikke fra kampen - dynen var sparket på gulvet, og på gulvet var gipsen også, altså en ny omgang gips på..

 

Greg kom igen til skade, denne gang på Stadio Flaminio i Rom 6/9- 1960 (OL kampen mellem Danmark og Ungarn). Danmark vandt 2-0 - men det var nu ikke Gregs fortjeneste det med kampen. EfB-holdet var i Rom for at hilse på nu afdøde Erik Gaardhøje, der var i OL truppen (som målmandsreserve for Henry From). Efter sejren ville Greg og de andre EfB'ere ind på banen for at hylde det danske landshold, desværre for Greg endte det med et brækket ben, da Greg skulle forcere hegnet bag Henry Froms tyggegummimål - han lander uheldigt, og der slutter en ellers glad aften på en 60 mands stue på et sygehus i Rom, nok efter for meget indtagelse af den gode vin. Far Niels, der ikke var særlig sportsinteresseret, sagde til sønnen Gregor ved hjemkomsten fra Rom: " Min søn, jeg er stolt af dig - der var mange der fik Guld, Sølv og Bronze - men der var kun en der fik gips". Flere vil nok påstå at Gregs snakketøj er bedre end bentøjet.

 

Gregor havde andel i EfBs sølvmedalje i sæson 1955/56 med 17 kampe, her var navne som Jens Peder Hansen - Erik Terkelsen - Søren Andersen - Ove Hansen - Johs. Schmidt - Svend Laugesen - Holger Nielsen (arbejdskollega til Gregor) - og de "helt unge" Egon Jensen og John Madsen. Greg var også med i pokalfinalen 28/4- 1957 i Københavns Idrætspark mod AGF, desværre vandt AGF 2-0. Træneren disse år var Lajos Szendödi, en træner Greg satte stor pris på.

 

Greg var en overgang på tale til landsholdet i en enkelt kamp, men det blev "kun" til ungdomslandsholdet (i dag U21) - her blev det til 4 kampe.:

 

19/6- 1955 Finland - Danmark 1-1 på Gamla Karlyby Karlaby Stadion Helsingfors, Gregor blev kåret til banens bedste spiller efter kampen.

 

28/9- 1955 England - Danmark 5-1 på Fratton Park i Portsmouth, Knud Clausen EfB var også på holdet.

 

16/9- 1956 Danmark Finland 3-2 på Køge Stadion, Sven Wiebelitz EfB var også at finde på holdet.

 

26/9- 1956 Danmark - England 0-3 i Københavns Idrætspark (Parken) - Egon Jensen EfB var også med i denne kamp.

 

Efter karrieren stod den på motionsfodbold i EfBs afdeling Tykke Mavers Klub på Gl. Vardevej, men også dette er historie nu - eller rettere et mysterium om Mr. Gregory, for der skal lige et nyt knæ i med efterfølgende genoptræning, så er Gregor med igen, fra passiv til aktivt medlem af Tykke Mavers Klub.

 

Gregor er udlært maskinarbejder ved Carl B. Hoffmann i Strandbygade/Tordenskjoldsgade i 1954 (City Centret på grunden i dag) - var i firmaet ind til 1969 hvor han blev selvstændig cykelsmed, det startede småt i garagen med lidt smålapperier for naboer, lidt smedearbejde opfinder/problemløserarbejde blev det også til. Flyttede senere til Gjesing Torv på Gl. Vardevej, nu med flere ansatte. En af Gregs 4 sønner er nu med i firmaet "Gregor's Cykler". Gregor er stadig aktiv i firmaet hver dag, - som han var på banen - og som i 3. halvleg i karrieren, ja så står snakketøjet ikke stille, og mange må stå "til rådighed" for hans vittigheder - og ikke mindst det gode humør.

 

Gregor Nielsen bor i bydelen Gjesing i Esbjerg (ultimo 2007 primo 2008).