Børge Enemark
- solid forsvarsspiller og anfører på landsholdet.

Af Erik Hilmar Kragh / Maj 2007

(Baseret på kildemateriale fra bl.a. Frank Madsen og Palle "Banks" Jørgensen)

 

Børge Enemark, født den 17. august 1943 i Varde. Børge med en fortid i Spangsbjerg I.F, debuterede for Esbjerg fB i forårets første hjemmekamp mod B 1903 - 4/4 1965, hvor EfB vandt 3-0. Det blev et kometår for den stærke forsvarsspiller. Debut på divisionsholdet og landsholdet samme år.

 

Guldholdet fra 61/62/63 havde været intakt med samme hold gennem ca. 4 år, indtil Jens Petersen i 1965 skrev kontrakt med den skotske klub Aberdeen F.C. - der skulle således spilles en ny mand ind på holdet, og valget faldt på den lidt ukendte Børge Enemark, en spiller fra 3. holdet, spillere fra 2. holdet havde spillet kamp dagen før, og var således "låst".

Børge fik en fin debut, var godt med i det offensive med gode skud på mål, spillestilen var på godt vestjysk nok ikke det smukkeste man havde set og med en pil nedad, men Børge var robust og ikke sådan lige at skubbe omkuld, og var en god støtte for John Madsen og de andre i forsvaret. Børge havde en meget god kondition, i vinterhalvåret holdt han den ved lige med at spille håndbold for KVIK Esbjergs første hold.

 

Debuten på landsholdet fik Børge i en VM kvalifikationskamp mod Wales i Wrexham 1/12 1965 (2-4), en lidt historisk landskamp da det var den første landskamp med spillere udelukkende fra provinsen. For EfB var 4 spillere udtaget, foruden Børge var det Jens Jørgen Hansen (anfører) - Egon Jensen og Eigild Frandsen (ingen spilletid).

 

Der skulle næsten gå 2 ½ år inden Børge fik den næste landskamp, og det var 4/6 1968 mod Finland i Helsingfors (3-1). I sin tredje landskamp blev Børge anfører og var det i 6 af sine kampe. Rollen på landsholdet var vel det man kaldte sweeper, en slags ekstra stopper, centerhalfen og klippen i landholdssammenhæng disse år var Henning Munk Jensen fra AaB. Det blev i alt til 11 A- landskampe, og (7 U/U21-landskampe). Sidste landskamp var mod Mexico i Mexico City 22/1 1969, en venskabskamp som Danmark tabte 0-3.

 

Børge var nu med stor succes spillet ind på klubholdet som "stopper" - John Madsen var nu også blevet professionel i Skotland, hos F.C Morton i august 1965, og "pladsen" var skræddersyet til Børge, her kunne han rigtig bruge hovedspillet og springkraften i forsvarsspillet, han blev en god erstatning for den rutinerede John Madsen.

 

Børge var med til at vinde guld for EfB i 1965, Rudi Strittich var vendt tilbage, det samme var Eigild Frandsen, der nu havde overtaget Børges plads som venstre half, Vagn Hedeager (tidligere Vejle) - havde overtaget Eigilds innerwingplads og Peter Thøgersen som centerforward, der var så i sæson 1965 flere spiller der blev afprøvet, navnkundige Jens Peder Hansen kan man vel ikke just sige skulle afprøves, men fik 7 kampe, sønnen Jørgen Peter Hansen (8) og ellers Helge Jensen (8) - Kjeld Holm (5) - Bert Hansen (4) - Ib Pilegaard (2) - Finn Nielsen (1) og Launy Andersen (1). Den "gamle garde" spillede næsten alle sammen 22 kampe (fuldt program) dette år.

 

Der kom så et par "fattige" år for EfB i sæson 1966 og 1967. EfB spillede sig til en sølvmedalje i 1968 med Richard Møller Nielsen som træner, Børge havde nu fået flere nye holdkammerater, det gamle guldhold var nu falmet lidt og nye skulle tage over, Børge havde nu fået den tidligere landsholdsmålmand Max Møller (fra Horsens F.S) til at passe målet. Af andre nye kan nævnes Svend Åge Larsen - Viggo Jensen (den yngre) - John Petersen og Orla Larsen (tidl. B47). Kjeld Holm og Flemming "Mingo" Lauridsen var tidligere blevet afprøvet i 1964, men konkurrencen var hårdere den gang. Hans Jørgen Christiansen havde også bidt sig fast på holdet, også så godt at det gav landsholdsdebut samme år.

Træner Richardo havde mange spillere at vælge i mellem, truppen var blevet bredere gennem årene.

 

EfB var meget tæt på at vinde guldet i 1968, hvis ikke lige KB havde slået AaB i sidste spillerunde. Det var på et lusket mål af Bengt Christensen (tidl. B93) - og et målmandsdrop af AaB målmanden Kurt Winde - jo han er far til Lars Winde, men vel ikke noget at laste sønnen for!

 

Det blev til i alt 153 kampe på EfBs divisionshold for Børge, nedturen til 2 division (næstbedste række) hører også med til historien og her sluttede karrieren i en kamp mod Holbæk 21/6 1970, Holbæk vandt 2-1.   

 

Efter karrieren var Børge træner i forskellige klubber i Esbjerg.

 

Børge var udlært typograf, var en årrække ansat på dagbladet Vestkysten (JydskeVestkysten), og var valgt som tillidsmand af typografkollegaerne.

 

Børge døde desværre alt for tidlig 17/1 1996 - kun 52 år gammel, dagen efter han fik tilkendt førtidspension. De sidste år havde Børge levet et hårdt liv, som havde tæret på den robuste mand.

 

Børge Enemark ligger begravet på kirkegården i Gormsgade.