Carl Bertelsen
- første pokalfighter i EfB.

Af Erik Hilmar Kragh / Januar 2007.

 

Carl Andreas Clausen Bertelsen, født den 15. november 1937 i Haderslev. Ingen har vel nået så meget på så kort tid i EfB som Carl Bertelsen. Carl kom til EfB i 1962 fra Haderslev Fodbold Boldklub - (HFK - Sønderjysk Elitesport). EfB var året forinden påbegyndt guldalderperioden. Calle, som han hurtigt blev kaldt, "å' synnejysk", debuterede for EfB 26/3 1962 ved at "slå" Eigild Frandsen af holdet. Eigild havde i den foregående kamp scoret 2 mål, men dette hjalp ham ikke i denne forbindelse. Kabalen gik så senere op da navnkundige Jens Peder Hansen stoppede karrieren.

 

Carl Bertelsen debuterede på A landsholdet samme år (11/6), efter kun 9 kampe for EfB, og efter en enkelt B landskamp (som spiller for HFK - og første seriespiller på et B landshold). Det blev til 21 landskampe (9 mål) i de rød/hvide dragter inden den professionelle tilværelse begyndte i FC Morton Greenock sommeren 1964 - ja, og så var der jo lige 2 danske mesterskaber i 1962 og 63 + den første pokalfinalesejr til EfB i 1964, 2-1 over Odense KFUM. Her blev Carl Bertelsen kåret som Årets Pokalfighter 1964. Calle nåede at spille 86 kampe (51 mål) i de blå/hvide stribede farver. Da Norden spillede mod Europa (Resten af Europa) i maj 1964 ved DBU's 75 års jubilæum, var også Calle at finde på Nordens hold. To andre EfB'er var også med, nemlig Jens Jørgen Hansen og Jens Petersen. Bent Hansen B 1903 og Ole Madsen HIK var også udtaget for Danmark.

 

Calle var den rigtige centerforwardtype, men befandt sig ofte på flankerne og var ikke let at dække op for datidens centrehalfbacks, p.g.a hurtighed, hans hovedstødspecialitet, og målfarlighed. Daværende landstræner Poul Petersen eller UK (Udtagelses Komiteen) kunne også se en wing i ham. Så i alle 21 landskampe spillede Calle højre wing som det hed den gang, nu afdøde Ole "hælspark" Madsen HIK havde lige som patent på forwardpladsen på landsholdet. Efter Knud Lundbergs udsagn, kunne Calle spille alle pladser på et hold - selv som venstre back i en venskabs kamp på et udvalgt hold blev det også til.

 

Landsholdkarrieren højdepunkt var vel nok ved Nations Cup (EM) i Barcelona juni 1964, og kampene op til cuppen i 1963, her var også Jens Jørgen Hansen - John Madsen og Jens Petersen at finde på landsholdet i perioden 1963-64. Året før var der 7 spiller fra EfB på samme hold i de rød/hvide farver, og nok 8 - hvis ikke Jens Jørgen Hansen var skadet, + de nævnte var det Erik Gaardhøje - Preben Jensen - Egon Jensen og Carl Emil Christiansen. Gunnar Nu var nok lidt forvirret og denne vestjyske "invasion" på landsholdet, idet han i flere landskampe på TV kaldte Calle for "Jens Bertelsen", men kaldte så til gengæld ikke Jens Petersen for "Carl Petersen".

 

Lærergerningen på Gammelby Skole måtte indstilles, da Calle drog til Skotland. Som før skrevet, startede det i Morton. Her var de tidligere landsholdspiller fra de glade Nations Cup dage Erik Lykke Sørensen B 1913 og Kaj Johansen OB også at finde på holdet, foruden de 2 sølvvindere fra OL i Rom Flemming Nielsen AB og Jørn Sørensen KB, og senere i 1965 John Madsen EfB. Morton blev nu med rette kaldt for "danskerklubben".

 

Calle var tilbage på Esbjerg Stadion, nu for Morton FC. Det var en lun sommeraften i 1965, og med den 37 årige genopstandne Jens Peder Hansen i hopla, EfB vandt 6-2. Jens Petersen var med fra sidelinien som tilskuer - hjemme på ferie fra det skotske (Aberdeen FC), og mon ikke han holdt med EfB? Senere skiftede Calle til Dundee FC (1966) og sluttede i Kilmarnock FC (1967).

 

Mange EfB tilhængere ventede nok Calle tilbage til Esbjerg. Men en dag i 1968 kunne man så se Carl Bertelsen nu med veltrimmet fuldskæg vende tilbage til dansk fodbold, hvilke var på OB's divisionshold. Calle var godt spillende for OB og var tæt på at spille sig på landsholdet igen. Kunne i så fald have været den første hjemvendte danske professionelle på et dansk landshold. Det blev så Ole Madsen i 1969 der blev den første der kom på det danske landshold efter en professionel karriere.

 

Lærergerningen fortsatte på Rising Skole i Odense, med bopæl i Odense forstaden Sankt Klement. Calle spillede sekundafodbold (spillende træner) for Sankt Klements Boldklub, da han var oppe i fyrrene med mange mål til følge. Senere blev det til trænerjob for Middelfart Boldklub og ligeledes Svendborg Boldklub.Vi skriver 2007, Calle spiller stadig fodbold som 69 årig, nu for de "lidt ældre" Supermasters i Assens, hvor han spiller hver mandag aften.

 

Carl Bertelsen og fru Birtes bopæl 2007 er Torø Huse ved Assens.