Historie

Periode

Opstart

De første finaler

Under krigen

Første mesterskab

Holdet over alle

70'erne

Seneste mesterskab

Nedtur på vej

På rette spor

Opstart

EfBs historie har budt på et væld af opture med mange titler og fantastiske kampe, men desværre også et masse nedture med nedrykning og elendigt spil tilfølge. Dette er historien om en af de mest succesrige danske klubber nogensinde, som nu efter flere år i skyggen endelig er på vej tilbage i begivenhedernes centrum.

Historien tager officielt sit udgangspunkt d. 23. Juli 1924, hvor de to største esbjergensiske klubber, E.B. 98 og Esbjerg Amatør Klub (EAK) fusionerede og dannede EfB. Det var ikke nogen nem beslutning.

E.B. 98 fik som den første klub, i 1900, fodbold på programmet i Esbjerg. Starten var en noget rodet affære hvor man flere gange ikke var i stand til at stille med fuldt hold og derfor led store og ydmygende nederlag til klubber i oplandet. I 1908 fik klubben sit første klubhus og medlemstallet begyndte hastigt at stige. I 1911 fik klubben imidlertid et nyt problem. Det var nemlig dette år at Esbjerg Amatør Klub blev stiftet og det blev dermed endnu sværere at stille et stærkt hold. De to klubber begyndte at modarbejde hinanden ved blandt andet at "fiske" spillere. Det førte til at ingen af de to klubber klarede sig videre godt, hvilket oplandets klubber, især Vejen, igen kunne lukrere på.

I 1923 var man blevet så trætte af alle problemerne og de ringe resultater at man på opfordring fra E.B.eren Ole Gahrn besluttede sig for at diskutere mulighederne for en sammenlægning. Tanken om at få et succesrigt esbjergensisk hold overvandt de mange modsætninger, der var blevet opbygget i de foregående år og den 23. Juli 1924 lykkedes det at samle de to klubber i en ny klub: Esbjerg forenede Boldklubber.

Den nye klub var drevet af de ambitioner der havde ført moderklubberne sammen og allerede den følgende dag gav det nye hold et fingerpeg om hvilken lysende fremtid klubben skulle gå i møde. Den 24. Juli blev Kolding IF således sendt hjem med en 7-0 sæk af EfB.