Hans Viggo Jensen
- den bedste tekniske forsvarsspiller i Danmark nogensinde, ifølge Lundberg.

Af Frank Madsen / April 2005 (Rev. December 2005)
(baseret på kildemateriale fra bl.a. Palle "Banks" Jørgensen, Tage Elkjær og Ib Graversen)

Hans Viggo Jensen, født den 29. marts 1921 i Skagen. Efter en tid med ungdomsfodbold i Esbjerg fik han debut som seniorspiller på Esbjerg fB´s 1. hold i 1939. inden han som 27-årig slog sig ned i England.

 

Viggo Jensen var en hurtig spiller med en superenergi, gode tacklinger og en god evne til at læse spillet. Han kunne spille alle pladser i forsvaret, men Viggo blev mest benyttet som fløjhalf, hvor man bedst kunne udnytte hans gode kondition.

Viggo var debutant i efterkrigstidens første A-landskamp i Stockholm den 24.06.1945, en kamp som Sverige vandt med 2-1, og hvor han spillede højre half. Det blev i første omgang til hele 6 kampe i træk for Viggo i 1945-46, hvor han også scorede sit enlige landskampsmål i Oslo i en venskabskamp mod Norge 09.09.1945. Efter endnu en kamp mod Norge i 1946 med dansk sejr på 7-1 sluttede Viggo sin landsholdskarriere af med at spille 8 kampe i træk i 1948, hvoraf kun 2 kampe mod Sverige blev tabt. Viggo Jensen var således også med ved OL i 1948 i London, hvor han måtte spille alle 4 kampe på den noget uvante plads som højre back, idet Poul Petersen (AB) var skadet.

Legendariske Knud Lundberg, der spillede sammen med Viggo Jensen under OL i London, har i sin senere fodboldkrønike Dansk Fodbold omtalt Viggo som "den bedste tekniske forsvarsspiller Danmark nogensinde havde haft" - i sandhed en flot og ærefuld karakteristik fra den berømte "fodboldprofessor". Lundberg har endvidere givet Viggo Jensen mange gode skudsmål med på vejen, bl.a.:

"... den mand var den bedste centerhalf, der aldrig spillede pladsen (på landsholdet) - næsten da. Men mod Polen - lige før OL i London - fik han pladsen og var manden bag vores 8-0 sejr."

"Når Viggo Jensen spillede centerhalf, blev han af nogle bebrejdet - af dem der tænkte primitiv fodbold - at han legede for meget med bolden i stedet for at spille safty-first-spil, som den gang var mest anvendt. Når han som centerhalf tillod sig en dribling eller en perfekt aflevering op ad banen, blev han hårdt kritiseret, selv om spillet blev udført ganske uden risiko af en stor boldspiller som Viggo. Han imødegik kritikken bagefter med, at når vi førte med 4 mål, og vi morede os godt i angrebsspillet, synes han også at forsvaret skulle være med i fodboldlegen. Og i virkeligheden var det en stor fordel for os oppe i angrebet, at Viggo og to andre gode boldspillere i forsvarskæden - Poul Petersen og Bastrup Birk (AB) og backs - også kunne spille og drible sig fri i forsvaret og starte et angreb for os oppe foran i angrebet. For mig var der ingen tvivl om at de tre var vores allerbedste forsvar, med Viggo Jensen fra Esbjerg som dirigenten".

Viggo Jensen kom under OL i London til at holde så meget af England, at han efter OL valgte at rejse tilbage til landet for at spille som amatør i 2. divisionsklubben Hull City. Her blev han dog senere professionel i klubben. Forsvarsspilleren blev ofte benyttet som innerwing i England. I Hull City nåede Viggo at spille 308 kampe, og han fik scoret ikke færre end 50 mål for klubben. Et forsøg på i 1952 at få den tidligere holdkammerat Jens Peder Hansen til Hull City blev ikke til noget.

Da Viggo vendte tilbage til Esbjerg i 1956, var han en overgang træner for EfB, og senere for Varde. I nyere tid har Esbjerg haft fornøjelsen af en anden træner med samme navn, nemlig Viggo (Biel) Jensen, men det er en anden historie.

Viggo Jensen døde 30.11.2005, 84 år gammel.