Ove Hansen
- en dygtig centerhalf der valgte Sverige.

Af Frank Madsen / December 2007

(baseret på kildemateriale fra bl.a. Erik Hilmar Kragh og Palle "Banks" Jørgensen)

 

Ove Hansen, født den 29. november 1929 i Tjæreborg. Ove fik sin fodboldopdragelse i Esbjerg fB, hvor han blev meldt ind allerede som 6-årig.

 

Ove debuterede på førsteholdet i en alder af 18 år, det var en privatkamp mod svenske Eskilstuna, og spillede derefter yderligere et par privatkampe i 1953, inden han kom i betragtning til divisionsholdet - i en kamp mod AGF i Århus den 6. september 1953, som EfB vandt med 2-1. Herefter var Ove Hansen fast mand i de følgende år, hvor han som en god og væver og meget atletisk centerhalf gjorde sig så stærkt gældende, at der også blev en plads til ham på landsholdet. Her kæmpede Ove dog med Poul Andersen fra B93 om pladsen som centerhalf på A-landsholdet. Ove var ikke just noget muskelbundt, men han var både stærk i luften og på jorden - og han kunne både rydde op og sætte noget i gang!

 

Landsholdskarrieren startede med en B-landskamp 22. juni 1956 ude mod Norge (3-3), og blev fulgt op med udtagelse til A-landsholdet 16.september 1956, hvor Danmark vandt ude med 4-0 over Finland. I løbet af 1956-57 blev det til yderligere 8 A-landskampe mod hhv. Irland, Sverige, Holland, England (2 kampe), Finland, Norge og Island - og desuden blev det til 2 kampe mere med B-landsholdet, mod Sverige hhv. Norge; i kampen mod Sverige var Ove Hansen endda anfører. Det blev således til 9 A-landskampe og 3 B-landskampe - men så udspilledes muligheden for at optræde i rødt og hvidt for Ove Hansen, da han opgav amatørtilværelsen.

 

Efter sin foreløbig sidste divisionskamp for EfB ude mod AB (1-1) den 17. november 1957 valgte Ove Hansen en ny vej, som på den tid endnu ikke var meget benyttet, nemlig at drage til Sverige for at spille fodbold. Fra 1958 blev Ove Hansen spillende træner i Lycksele IF (1958-59), og derefter også spillende træner i Umeå IK (1959-60). Ove spillede som såkaldt halvprofessionel i Sverige - og da han vendte hjem efter 3 år, fik han - efter at have udstået den obligatoriske DBU-karantæne på 2 år - et kortvarigt comeback i EfB. Det blev til en enkelt divisionskamp hjemme mod AaB (3-1) den 28. april 1963 - så Ove fik da også sin lille andel i holdets danske mesterskab samme år. Og så sluttede karrieren i Esbjerg (måske meget passende) med en privatkamp mod svenske Eskilstuna sommeren 1963.

 

Hans 4 år ældre bror, Reimer Hansen, var debuteret på EfB's førstehold allerede 5 år før Ove, men brødrene nåede trods alt at spille hele 62 kampe sammen på 1. holdet, inden Ove rejste til Sverige.

  

I Sverige blev Ove uddannet fodboldtræner gennem Svenska Fotboll-Förbundet - en uddannelse der dog ikke var godkendt af DBU. I hele 32 år (1963-95) var Ove alligevel træner for følgende (jyske) klubber: Herning Fremad, Aabenraa Boldklub, Vejen SF, Ulbjerg, Kibæk IF, Struer IF og Bramming Boldklub. Som træner holdt Ove flere kurser for kommende trænere, og her deltog blandt andet den senere landstræner og træner for EfB (1968 - 1969) Richard Møller Nielsen.

 

Civilt var Ove Hansen portør hos DSB, arkivar hos Herning Kommune, i et forsikringsselskab og hos Kreditforeningen Danmark (Realkredit Danmark). Han gik på efterløn i 1989.

 

Begge Oves sønner, Steen og Per - samt datteren Lise-Lotte, har spillet fodbold på motionsplan. Selv stoppede Ove først med at spille fodbold i 1995, som 65-årig.

 

Ove blev i fodboldkredse kaldt for muren, og det var der jo nok en grund til. Ove boede på plejehjemmet Lindegården i Herning det sidste års tid, med god humor til det sidste. Desværre er muren nu væltet.

 

Ove Hansen døde i Herning den 28. november 2007, dagen før sin 78 års fødselsdag. Ove ligger begravet på Nordre Kapel i Herning.