Knud Petersen
- en ægte kantspiller på højre wing pladsen!

Af Erik Hilmar Kragh og Frank Madsen / April 2007

(baseret på kildemateriale fra bl.a. Palle "Banks" Jørgensen)

 

Knud Petersen, født den 15. august 1942 i Esbjerg, hvor han også spillede ungdomsfodbold indtil "Peddy", som var hans kælenavn, som 17-årig debuterede som seniorspiller i maj 1960.

 

Knud vandt DM med Esbjerg hele 4 gange (1961, 1962, 1963 og 1965), var med til at vinde pokalfinalen i 1964 over Odense KFUM og havde også sin andel i sølvmedaljerne i 1968. I løbet af sine 253 kampe i de blå/hvide trøjer scorede han "kun" 37 mål - men han lagde op til mange mål.

 

Knud var den rigtige wingtype, og alle kampe blev spillet som højre wing. Han passede godt ind i Strittich's 4-2-4 system, hvor de andre 3 i angrebet var Carl Emil Christiansen, Carl Bertelsen og Bjarne Kikkenborg. Egon Jensen i højre side på midtbanen og Eigild Frandsen i venstre side var til stor støtte i opbygningen for angriberne. De 4 bagerste var Jens Jørgen Hansen, Preben Jensen, John Madsen og Jens Petersen - og sidste mand på skansen var Erik Gaardhøje i mål. Navnkundige Jens Peder Hansen var også med til at hjemføre det første Danmarksmesterskab i 1961.

 

Før den tid havde Knud Petersen såmænd også spillet sammen med Bjarne Kikkenborg og Jens Petersen på EfB's ynglingehold.

 

Knud Petersen var en elegant højre wing, der spillede mange fremragende kampe - men kunne også af og til være noget svingende i sit spil. Han var dog ikke bange for at drible, og hans hurtighed gjorde at han smuttede fra mange backs. Og fordelen ved hans spillestil var, at han både kunne gå udenom og indenom, gå til baglinien og aflevere præcis til sine medspillere. Også ved hjørnespark var han præcis, når han f.eks. bare skulle lægge bolden indover "lige i hovedet" på Carl Bertelsen. Knud var så glad for fløjen at han gik næsten i vejen for linievogterne, men han var nu ikke altid enig med dem. Gik Knud i en offsidefælde, ja så kom der ofte højtråbende gloser fra hans mund, som nok var "forbudt for børn" - og det var da næppe heller noget Knud havde lært i Søndagsskolen.

 

Altid på højrekanten - og dog! I en kamp havde Knud vovet sig over på fløjen i venstre side, og det skulle han måske ikke have gjort - Knud måtte gå fra banen med flænge i låret, efter at han var gledet ned i en knust sodavandsflaske, men han kom dog hurtig på banen igen. Synd for Knud og kedelig for sporten, at der sådan smides med tomme flasker. Og hvad kunne Knud så lære af det? "Bliv på din plads"!

 

Knud spillede 4 ungdomslandskampe (1962-63) og 2 B landskampe/1 mål (1964-65) inden turen kom til A-landsholdet, hvor han fik debut 9. juni 1965 i hjemmekampen mod Finland om NM 1964-67, som Danmark vandt 3-1. Knuds anden A-landskamp var i samme turnering 20. juni 1965 i hjemmekampen mod Sverige, og den kamp er jo gået over i historien som 2-1 kampen, hvor legendariske Ole Madsen lavede målet til 1-0 med hælen. Det blev til i alt 4 A-landskampe for Knud Petersen, alle i 1965 og hver gang iført trøje nr. 7 - de sidste 2 kampe var VM-kvalifikationskampe, hvor det mod Sovejetunionen i Moskva blev til dansk nederlag på hele 6-0 for øjnene af 100.000 tilskuere, og 1-1 hjemmekampen mod Grækenland.

 

"Peddy" blev ofte forvekslet med Knud Petersen (Frem), som også spillede højre wing i samme periode, og desuden blev Knud Petersen fra EfB jævnligt omtalt fejlagtigt som Knud Pedersen.

 

Efter karrieren var Knud Petersen bl.a. træner i Ribe og Bramming.

 

Knud Petersen blev efter skolegangen på Danmarksgades Skole ansat som manufakturelev ved Blichfeldt på Torvet (senest hjemsted for Fona), og senere blev han tøjekspedient ved P&A på hjørnet af Standbygade (nu Kongensgade) og Stormgade. Knud overtog senere faderens buntmagerforretning Jul. Petersen i Kongensgade.

 

Knud Petersen døde alt for ung - kun 47 år gammel. Efter en morgenkamp den 31.01.1990 i EfB's navnkundige Old Boys afdeling De Tykke Mavers Klub følte Knud sig dårlig, og kørte til hjemmet i Tjæreborg. Knud døde desværre samme dag. Han ligger begravet på kirkegården i Gormsgade i Esbjerg.