Knud Clausen
- alsidig robust forsvarsspiller.

Af Erik Hilmar Kragh og Frank Madsen / September 2007 

(baseret på kildemateriale fra bl.a. Palle "Banks" Jørgensen)

 

Knud Clausen, født den 8. november 1933 i Esbjerg, var ungdomsspiller i EfB (14-18 år), indtil han just fyldt 19 år debuterede på EfB's 1. hold den 30/11-1952 - i en pokalkamp hjemme mod Randers Freja (1-4). I alt blev det til over 100 førsteholdskampe over de følgende 12 år. De mange kampe er opnået til trods for flere afbræk i karrieren på grund af alvorlige skader, og forløbet fra debut'en i 1952 til han måtte sige stop i 1964 viser da også med en vis tydelighed, hvordan karrieren kan drille undervejs - således blev Knud's optræden op igennem sæsonerne temmelig uregelmæssig, fra 0 kampe til 37 kampe pr. sæson.

 

Knud Clausen har i sin lange EfB-karriere næsten spillet alle pladser på holdet - spillede alle pladser i forsvaret og som innerwing og centerforward - dog ikke målmand og wing. Hvem kunne mon også forstille sig en robust spiller som Knud boltre sig som en hurtig wing?

 

Knud skulle have været med i EfB's første pokalfinale i Københavns Idrætspark mod AGF i 1957 - men et brækket ben satte en stopper for det. EfB tabte finalen, som brdr. Erik og John Jensen afgjorde til AGF's fordel med hver et mål mod kampens slutning til slutresultatet 2-0.

 

Allerede i 1955 kom Knud på Ungdomslandsholdet, hvor det den 28/11 blev til en enkelt kamp mod England på Fratton Park i Portsmouth (5-1). Året efter fik Knud debut på B-landsholdet, hvor Danmark den 16/9-1956 vandt hjemme (i Ålborg) med 3-0 over Finland, og var måneden efter atter på B-holdet hjemme (i Viborg) mod Sverige, den 21/10 vandt svenskerne med 4-0. Knud opnåede yderligere 2 kampe på B-landsholdet, i hans måske mest succesrige sæson 1958, hvor det den 29/6 på udebane mod Norge i Stavanger blev til sejr på 3-4, og efterfølgende den 26/10 hjemme (i Randers) blev til 3-3 mod Sverige. Knud er således noteret for 4 B-landskampe og 1 U-landskamp.

 

Hvis ikke Knud havde været præget af skader, ja så havde det nok også givet debut på A-landsholdet, for Knud var godt spillende som back/centerhalf. Knud opnåede da også at være udtaget til A-landsholdet, til en venskabskamp mod Holland den 15/10-1958 på Kuip Stadion i Rotterdam - kampen endte 5-1 til Holland, men desværre fik Knud ingen spilletid. Året efter var Knud Clausen sammen med Erik Gaardhøje endvidere udtaget til den fælles landsholdstræning 1959 - forud for udtagelsen af truppen til olympiadeholdet. En brækket arm satte imidlertid en stopper for OL-drømmene og turen til Rom, hvor Gaardhøje dog kom med som reserve for målmand Henry From.

 

Det første Danmarksmesterskab til EfB i 1961 havde Knud Clausen også en andel i, om end det kun blev til 3 DM-kampe dette år. Han bidrog også til mesterskabet i 1963 med en enkelt DM-kamp. Herefter blev konkurrencen om pladserne på 1. holdet temmelig hård - yngre spillere trængte sig på, og de gjorde det så godt at de fik landskampsnålen. De 4 bagerste i Rudi Strittich's 4-2-4 system var alle på A-landsholdet i begyndelsen af de glade 60'ere - Jens Jørgen Hansen, Preben Jensen, John Madsen og Jens Petersen, foruden nu afdøde Erik Gaardhøje på målmandsposten.

 

Karrieren sluttede for Knud Clausen i 1964, året hvor EfB måtte nøjes med en 4. plads, og efter at Knud for 4. gang i løbet af karrieren var uheldig at brække et ben. Hans sidste optræden på divisionsholdet var i en hjemmekamp mod B 93 i Esbjerg den 7/6-1964. Den kamp blev for øvrigt en noget dramatisk affære, hvor B 93 sensationelt kom foran 2-0 i 1. halvleg, på to straffespark. Det første blev begået af Jens Jørgen Hansen, der kastede sig og reddede med hånden på stregen. Det andet blev dømt mod Knud Clausen, der spændte ben for Bernhard Deneke. Men i 2. halvleg fik EfB dog udlignet til slutresultatet 2-2, på mål af Carl Bertelsen og Carl Emil Christiansen.

 

Knud's "storhedstid" var uden tvivl i 50'erne, hvor han da også spillede 125 af sine 144 kampe, men det var sikkert blevet til mange flere kampe hvis ikke de omtalte skader var indtruffet. En enkelt kamp mere blev det dog til, da han længe efter sit karrierestop opnåede at spille sammen med lillebror Svend Åge (fra 70'er holdet) i en privatkamp i Husum - det var i september 1973! Her deltog han sammen med Hans Jørgen Christiansen som repræsentanter for "Guldholdet". Knud var da nær ved 40 år gammel.

 

Efter den aktive karriere, ja så blev det trænergerningen Knud kunne bruge sin store erfaring på - dels i Bramming Boldklub over to omgange (1967-1970) og igen (1977-1978), og indimellem 4 år i Tarm (1970-1974). I begge omgange med Bramming Boldklub blev det til oprykning til Danmarksserien, og Knud faldt så godt til i klubben - med gode kontakter "ud af huset", at han såmænd endte med at blive sponsorformand for Bramming Boldklub.

 

Som på banen har Knud været alsidig også i det jobrelaterede. Uddannet på kontor hos I.C.C. Dyekjær (fiskeeksport), bogholder hos The Borden Company, kontorleder på Løgstrup Traadvarefabrik i Tistrup, regnskabschef hos Kalmargården (nu Kalmar-huse) i Bramming. Blev journalist på Ugeavisen Varde, som han senere blev redaktør for. Ja, så skulle man vel tro at Knud var gået på pension, med en fødselsattest fra 1933, men det er slet ikke tilfældet. Som 73-årig er Knud stadig aktiv som freelance journalist på VesterhavsPosten i Nørre Nebel.

 

Knud har i flere år boet i Bramming, og nu er han "kommet hjem" til Esbjerg, efter at Bramming fra 2007 er kommet med i Esbjerg Kommune.