Foto: fodboldhistorik.dk
John Madsen
- ingeniøren, der var en enestående god forsvarskrumtap.

Af Frank Madsen / Marts 2005 (rev. Maj 2017)

(baseret på kildemateriale fra bl.a. Palle "Banks" Jørgensen og Tage Elkjær)

 

John Madsen, født den 14. maj 1937 i Esbjerg, hvor han spillede ungdomsfodbold for B29 Esbjerg og Esbjerg fB, inden han som 28-årig drog udenlands.

 

John Madsen var centerhalf, og i sandhed en helt usædvanlig god centerhalf. Han var både stor og stærk og meget atletisk, og i kraft af sin store springkraft leverede han et aldeles suverænt hovedspil i luften. Men han var også "Jysk mester" i hasarderede tilbagelægninger.  

 

John vandt DM med Esbjerg hele 3 gange (1961, 1962 og 1963) og pokalturneringen i 1964. Han havde også sin store andel i at Esbjerg kunne vinde DM i 1965, hvor han dog ikke var med i de sidste 10 kampe. John var ingeniør, og en stor fodboldspiller - men han var også lidt af en enspænder. Da John Madsen således efter en 0-0 kamp i Hvidovre den 22.08.1965 var med holdet på vej hjem i bussen, rejste John sig pludselig op efter bare 10 kilometers kørsel, og bad - til truppens store forundring - om at blive sat af (altså af bussen!). Dagen efter kunne holdkammeraterne måbende læse i avisen, at John Madsen skam var blevet solgt til den skotske klub FC Morton. Han var samme aften fløjet fra Kastrup Lufthavn til Glasgow.

 

John Madsen sluttede sin fodboldkarriere med nogle år i det skotske, hvor han fra slutningen af 1965 spillede for FC Morton Greenock, indtil han i 1968 drog videre for at spille et par sæsoner i Hibernian FC i Edinburgh. Da John ankom til skotsk fodbold, fik han hurtigt "Mageløse Madsen" som varemærke pga. sine evner til at holde modstanderne nede.

 

Men i mellemtiden havde John Madsen også opnået en stor karriere i landsholdssammenhæng. I løbet af årene 1957-59 havde der været bud efter ham til 6 U-landskampe og en enkelt kamp på B-landsholdet mod Sverige i 1961. Et par måneder senere debuterede John Madsen på det finere A-landshold i en kamp mod Norge på Ullevål i Oslo den 17.09.1961, som Danmark vandt 4-0. I den kamp blev John indskiftet i stedet for en skadet Richard Møller Nielsen, der ved den lejlighed fik afbrudt sin videre landsholdskarriere som spiller.

 

Det blev indledningen til et par flotte og bemærkelsesværdige serier af A-landskampe for John, der spillede hele 13 kampe i træk som fast centerhalf i årene 1961-62. Efter en landsholdspause de næste 5 landskampe, som John i 1963 simpelthen valgte at melde fra til pga. manglende tid og lyst (!), blev han dog senere på året overtalt til et comeback, og tørnede derefter ud i årets sidste 7 landskampe, hvoraf de 3 sidste var Nations Cup kvalifikationskampene mod Luxembourg (3-3, 2-2 og 1-0). Danmark kvalificerede sig til EM-slutrunden i 1964 i Spanien ved at vinde den sidste kamp på neutral bane i Amsterdam, men måtte ved EM-slutrunden klare sig uden John, forsvarets hidtidige krumtap. Det skyldtes at John af familiemæssige årsager igen meldte fra, da han havde fået en søn, og den seje jyde holdt fast i sin beslutning, selv om der blev gjort mange overtalelsesforsøg.

 

I John Madsen havde Esbjerg måske nok klubbens allerbedste forsvarsspiller nogensinde, og der kan næppe herske tvivl om at John kunne have opnået langt flere end de 20 A-landskampe, som det blev til. Men allerede her viste han sit personlige format og sin enspændernatur - og i 1964 blev vi delagtiggjort i hans holdninger og bevæggrunde for at fravælge landsholdet, da han skrev og fik udgivet bogen "Nej til landsholdet".

 

John Madsen blev folkepensionist (67 år) den 14. maj 2004, for øvrigt samme dag som det royale brudepar Kronprins Frederik og Mary Donaldson blev viet i Københavns Domkirke.

 

Senest kendte bopæl (primo 2017): Esbjerg - efter gennem flere år at være bosiddende i Fredericia.