Foto: fodboldhistorik.dk
Erik Terkelsen
- var Esbjers allerførste "Årets spiller", kåret af Nationaltidende i 1952.

Af Frank Madsen / Juli 2006

(baseret på kildemateriale fra bl.a. Palle "Banks" Jørgensen og Tage Elkjær)

 

Erik Terkelsen, født den 3. juli 1926 i Esbjerg, hvor han fik sin fodboldopdragelse i FDF, Esbjerg KFUM og Esbjerg fB. Erik var en udpræget holdspiller, der altid leverede en 100 % indsats som fløjhalf, og han var en utrættelig bolderobrer, der altid var i god træning, og som altid afleverede klogt og sikkert.

 

Erik var uddannet murer, og det blev også hans kaldenavn på banen.

 

En "Vandbærer i Stjerneklasse" - en flot karakteristik afleveret af selveste Knud Lundberg, som i sin senere fodboldkrønike Dansk Fodbold beskriver sin tidligere landsholdskollega med ordene:

 

"Mureren" var en fantastisk arbejdskraft. Hans stil var ikke noget at prale af. Elegance prægede ikke hans enorme arbejdsindsats. Men han løb fra starten mere end de andre - og blev endnu mere dominerende, efterhånden som de andre - der havde bestilt mindre - blev trættere.

Hans betydning for Esbjergs hold og for landsholdet blev ofte underkendt, fordi han ikke pyntede sin indsats med smarte driblinger eller tekniske pragtnumre, men arbejdede for holdet uden dikkedarer. Han var en stor bolderobrer, en vandbærer i stjerneklasse".

 

Erik Terkelsen debuterede som landsholdsspiller med en U-landskamp som 22-årig den 22.07.1949 på hjemmebane i Idrætsparken med et nederlag på 2-3 til Norge. Her havde Erik følgeskab af 2 andre klubkammerater fra Esbjerg fB, Jens Peder Hansen og Walther Isaksen. Året efter blev det til en enestående flot debut som A-landsholdspiller, da Danmark hjemme vandt NM-kampen mod Norge (4-0) i Idrætsparken den 22.06.1950. Allerede 3 dage senere var Erik også med i NM-kampen på Århus Stadion, igen mod Norge, hvor det dog blev til et nederlag (1-4). Efterfølgende spillede Erik yderligere 15 A-landskampe (1950-57), heraf bl.a. alle 3 OL-kampe i Helsingfors i 1952, og 2 B-landskampe (1956-57). Han var i sin sidste A-kamp med til at vinde 6-2 over Island i Reykjavik den 10.07.1957 (i anledning af Islandske Fodbold Forbund´s 10 års jubilæum).

 

Erik sluttede karrieren med manér, idet han var med til at vinde det første DM til Esbjerg i 1961, hvor han dog valgte at lægge støvlerne på hylden efter første halvdel af sæsonen.

 

Erik Terkelsen, som havde guldbryllup i 2002 (med Margit), har to døtre, hvoraf den ene (Bente) er gift med Ole Madsen - kendt spiller fra både Esbjerg og Brøndby. Svigersønnen spillede 1 A-landskamp mere end svigerfar, der til gengæld altid fik fuld spilletid og dermed overgår svigersønnen i spilletid med 134 minutter.

 

I 1952 modtog Erik Terkelsen Esbjerg by´s Idrætspris, og samme år blev han af Nationaltidende kåret som årets spiller. Han indtager fortsat en flot 6. plads på listen over flest klubkampe for Esbjerg fB.

 

Som murer var "Mureren" med til at bygge bl.a. Sædding Kirke og Esbjergs fB´s klubhus.

 

Erik Terkelsen døde 1. juli 2006 i Esbjerg, bare 2 dage før han kunne være fyldt 80 år.