Foto: fodboldhistorik.dk
Eigild Frandsen
- en dygtig boldspiller med mange medaljer!

Af Frank Madsen / Marts 2005 (rev. Maj 2017)

(baseret på kildemateriale fra bl.a. Erik Hilmar Kragh og Palle "Banks" Jørgensen)

 

Eigild Frandsen, født den 26. marts 1938 i Holstebro, spillede ungdomsfodbold i Esbjerg indtil han, som 20-årig, blev seniorspiller. 

 

Eigild vandt DM med Esbjerg hele 4 gange (1961, 1962, 1963 og 1965). Det var Eigild der scorede sejrsmålet da det første DM i 1961 kom i hus i Køge, hvor det lykkedes Esbjerg i den allersidste spillerunde at vinde med 2-1, og dermed holde KB bag sig på en bedre målscore.

 

På EfB's DM hold i 60'erne spillede Eigild centerforward i 1961, men blev fortængt til pladsen som venstre innerwing i 1962 og 1963, da Carl Bertelsen var kommet på holdet. Foruden at have spillet i angrebet sammen med legendariske Jens Peder Hansen, indgik Eigild i det overbevisende EfB-angreb: Knud Petersen, Carl Emil Christiansen, Carl Bertelsen, Eigild Frandsen og Bjarne Kikkenborg i mange kampe. Efter mesterskabet i 1963 valgte Eigild at stoppe, for nu skulle der være mere tid til familien. Sæsonen 1964, hvor Esbjerg indtagelsesvis måtte nøjes med en 4. plads i Danmarksturneringen, men dog vandt pokalturneringen, var derfor uden Eigild Frandsen på holdet. Men allerede efter en enkelt sæson vendte lysten til fodbold tilbage.

 

I 1965 var Rudi Strittich vendt tilbage som træner for EfB efter den tidligere landstræner Arne Sørensen, der således "kun" opnåede et enkelt mesterskab med EfB - og måske er Eigild den eneste fodboldspiller i Danmark der kan prale med at have vundet 4 danske mesterskaber i træk! Det blev i hvert fald en kendsgerning for ham, da mesterskabet atter kom i hus i 1965 efter en kamp i næstsidste runde på Vejle Stadion, hvor EfB fik 1-1 mod Vejle på et mål af Carl Emil Christiansen.

 

Eigild overtog posten som venstre half efter Børge Enemark, der havde overtaget Jens Petersens plads da han drog til Skotland (Aberdeen), men rokeringerne på holdet fortsatte da John Madsen også drog til Skotland (Morton), og hans plads som centerhalf blev så overtaget af Børge Enemark. Men på den mere tilbagetrukne plads som half fandt Eigild sig godt til rette, og her kunne han meget bedre udnytte sit store løbepensum end i angrebet. Han afsluttede sin aktive karriere i en pokalkamp i Horsens den 13.11.1966, som Horsens fS vandt med 3-0.

 

Eigild var en dygtig holdspiller - en elegant slider med stor aktionsradius og blik for spillet! Ligefrem yndefuld var spillestilen ikke just for den robuste spiller, men Eigilds langskudsmål var i en klasse for sig selv. Et af hans mere spektakulære mål huskes nok mere for sin udførelse end for betydningen, næsten på linie med det mål Geoff Hurst lavede (eller ikke lavede) i VM finalen på Wembley i 1966. Vi skal tilbage til 25. september 1963, til kampen mellem EfB og PSV Eindhoven i Europa Cup'en for mesterhold på Esbjerg Stadion, som endte 3-4. EfB var kommet foran 1-0 ved Carl Emil Christiansen, og det blev 2-0 ved Eigild Frandsen på et bragende hårdt skud, der ramte bagstiveren inde i målet. Folk vidste ikke om de skulle huje eller klappe eller hva' - var den inde, jo der var skam mål! Og Vestkysten (nu JV) havde dagen efter følgende sjove tekst under et billede af episoden: "bolden er ikke på vej i mål, bolden er på vej ud af målet". Returkampen i Holland endte nok som forventet … nåh, jah - det blev hele 7-1 til Eindhoven, men de var jo også halvprofessionelle, og 10 ud af 11 spillere arbejdede på Philipsfabrikkerne (halvdagsjob).

 

Eigild blev udtaget til A-landsholdet december 1965 til en udekamp mod Wales, men han fik ikke spilletid. Det var for øvrigt den første landskamp med udelukkende spillere fra Provinsen - heraf var de 4 fra EfB, der foruden Eigild var repræsenteret ved Egon Jensen, Jens Jørgen Hansen og Børge Enemark. Året efter blev til en enkelt B-landskamp.  Eigild Frandsen var da med til at vinde 5-0 over Finland i en kamp i Nakskov den 17.09.1966, en kamp hvor Eigild og klubkammeraten Egon Jensen huserede på half-pladserne - for øvrigt med Egon Jensen som holdets anfører.

 

Eigild var som udlært lagerekspedient ansat hos Tage Jensen (Tajco), hvor der blev fremstillet og solgt forkromede udstødningsrør mm. til biler - men hvad gør en mand med en så underholdende optræden på grønsværen? Han søger selvfølgelig inden for i underholdningsbranchen, og som 27 årig blev Eigild da også i 1965 ansat som bogholder i firmaet Egholm Spilleautomater (fremstilling af spille- og underholdningsautomater) - et firma han senere overtog i 1988, men solgte videre i 1994.

 

Eigild Frandsen døde 19. marts 2017 - og ligger begravet på Hjerting Kirkegård.