Hans Jørgen Christiansen
- reserven der blev fast mand på holdet.

Af Erik Hilmar Kragh / maj 2007.

(baseret på kildemateriale fra bl.a. Frank Madsen og Palle "Banks" Jørgensen).

 

Hans Jørgen Christiansen, født den 25. november 1943 i Fredericia. Han sluttede karrieren ret tidligt som 26 årig, familielivet og jobkarrieren havde første prioritet. Det var nu ellers gymnastikken der trak i Hans Jørgen gennem drenge og ungdomsårene, men så kom interessen for fodbold, meldte sig ind i EfB som 17 årig.

 

Den egentlige "debut" eller dåb kom efter flere ikke officielle kampe den 25/09 1963 mod PSV Eindhoven fra Holland. Beatlesfeberen var kommet til byen, det samme kan man vel også sige om Europa Cuppen for mesterhold, nu kunne EfB spille på egen bane og ikke henvist til Vejle Stadion, året før blev der spillet mod Dukla fra Prag (0-0). Grunden var at EfB ikke kunne "fremvise" et lysanlæg, ja så blev aftenkampen spillet på Vejle Stadion, først i 1966 kom der lys over Esbjerg Stadion. Det var nu ikke lyset man fik brug for i kampen mod PSV Eindhoven, for kampen blev spillet kl. 16 på en lun efterårsdag.

 

Holdopstillingen for EfB var "havde man lyst til at sige" den samme gennem de sidste par år, der var lige én enkelt undtagelse, Erik Gaardhøje var ude med skade og skulle erstattes af den unge 19 årige Verner Beck, og ellers - 2. Jens Jørgen Hansen - 3. Preben Jensen - 4. Egon Jensen - 5. John Madsen - 6. Jens Petersen - 7. Knud Petersen - 8. Carl Emil Christiansen - 9. Carl Bertelsen - 10. Eigild Frandsen - 11. Bjarne Kikkenborg.

 

Stadionspeakeren skulle så læse ovenstående holdopstilling op, men der lød et sus gennem publikumsrækkerne - der var afbud fra landsholdscenterhalfen John Madsen, John måtte melde afbud en time før kampen med en skade. Det gav så debut til den 19 årige Hans Jørgen Christiansen, en langlemmet ung lærerstuderende hvis lyse krøller ikke havde meget med Beatles at gøre.

 

Hans Jørgen fik en fin debut, og kampen var vel nok en af de bedste der er spillet på Esbjerg Stadion, PSV vandt 4-3, EfB var foran både 2-0 og 3-1. Hans Jørgen skulle spille over for den farlige centerforward Kerkhofs, og denne opgave blev klaret med bravur, det var der imod den lille "skaldede kok" Hoenen der med stor boldbesiddelse splittede det esbjergensiske forsvar ad gang på gang. EfB var oppe mod et hold der bestod af halvprofessionelle, 10 af de 11 spillere arbejdede halvtids på Philipsfabrikken i Eindhoven, returkampen i Holland endte 7-1 i PSVs favør, EfB kom ellers foran 1-0 på mål af Carl Bertelsen, men det gik så gruelig galt. 

 

Nu var det jo ikke bare sådan lige at spille sig på EfBs mesterhold, alle i forsvaret var jo mere eller mindre på landsholdet i de glade tresser, så for Hans Jørgen blev det til flere kampe på reservebænken, Børge Enemark fik jo en "fod" inden for i 1965 da Jens Petersen drog til Aberdeen i Skotland.

 

Hans Jørgen blev nu mere eller mindre fast mand på holdet i efterårssæsonen 1963, og var med da EfB igen vandt mesterskabet, for tredje gang i træk. Blev pokalvinder året efter, EfB mødte Odense KFUM, vandt kampen 2-1 og pokalmestre 1964, det var med Arne Sørensen som træner. Der kom så en pause på divisionsholdet, men Hans Jørgen kom igen, og var med til at vinde sølvmedaljen i 1968 (22 kampe) med Richard Møller Nielsen som træner.

 

Hans Jørgen fik sig spillet på holdet som fast mand (højre back) også så godt at han fik landsholdsdebut 20/11 1968 mod Luxemburg i Københavns Idrætspark, eller Parken som er navnet i dag, Børge Enemark var anfører i denne kamp.

 

Det blev til 5 landskampe i årene 1968/69 (1 B landskamp i 1966). De fleste klubkampe var som højre back, men med en ret offensiv spillestil, vel også derfor han blev prøvet i angrebet, endda som centerforward, Hans Jørgen var en spiller der kunne bruges på flere pladser, både i forsvar og angreb.

 

Karrieren sluttede i november 1970 med 2 kampe. EfB var nu i 2 division (næstbedste række), og sidste divisionskamp var udekampen mod OB, EfB vandt kampen 2-0. Sidste kamp for Hans Jørgen i blå/hvid blev udekampen mod Nyborg  (pokalkamp), Nyborg vandt 4-3 efter omkamp og straffesparkskonkurrence. Det blev til i alt 173 kampe for EfB.

 

Efter seminarietiden blev Hans Jørgen ansat som lærer på Sct. Jacobiskolen i Varde, men lige som på fodboldbanen skulle der afprøves andre pladser, mediebranchen - distriktschef ved Albani, en overgang direktør for EfB, ansat ved TDC inden for kompetenceudvikling med titlen salgsinspektør.

 

Hans Jørgen Christiansen bor i dag (juni 2014) i Ho - Varde Kommune.