Foto: fodboldhistorik.dk
John Lauridsen
- på vej til England, men havnede i Spanien.

Af Frank Madsen / Februar 2006

(baseret på kildemateriale fra bl.a. Palle "Banks" Jørgensen)

John Mikkelsen Lauridsen, født den 2. april 1959 i Ribe, spillede ungdomsfodbold 11 år i Gredstedbro BK og 3 år i Vejle BK, inden John Lauridsen som 19-årig debuterede for Esbjerg fB. Senere blev det afbrudt af en glorværdig udenlandsk karriere i spansk fodbold.

 

John Lauridsen var en offensiv og kreativ midtbanespiller med en fremragende teknik, et godt overblik og et godt skud. John var desuden en både klog og elegant holdspiller, der også evnede at score afgørende mål. Han var med til at vinde det 5. mesterskab til Esbjerg fB i 1979.

 

John Lauridsen var en dygtig og værdifuld fodboldspiller på ethvert hold, og han blev da også A-landsholdsspiller, da han som 22-årig debuterede 12.08.1981 i en venskabskamp ude mod Finland, som Danmark vandt 2-1, og hvor John scorede til 1-1 efter 27 minutter. Det blev til endnu en kamp som Esbjerg-spiller 14 dage senere, da Danmark hjemme slog Island 3-0. Efter at være blevet professionel i Spanien spillede John herefter A-landskampe hvert år de næste 7 år - men hans total blev alligevel kun i alt 27 landskampe (heraf 11 som indskifter). Han kom bl.a. ind mod Jugoslavien 12 minutter før tid ved EM 1984, og scorede her et flot mål blot 6 minutter senere til slutsejren på 5-0. Og John scorede sit 3. og sidste landskampsmål i venskabskampen i Idrætsparken 08.05.1984 mod DDR (4-1), som var hans 20. landskamp. Karrieren i rødt og hvidt sluttede 27.04.1988 i Wien, hvor Danmark tabte en venskabskamp mod Østrig med 1-0 på et selvmål af Klaus Berggreen.

 

Det blev således til 1.608 spilleminutter i 27 A-landskampe. Forinden var det i 1979 blevet til 3 amatørlandskampe.

 

Hvad der måske ikke helt blev opnået i landsholdssammenhæng, opnåede John Lauridsen til gengæld som professionel fodboldspiller i Spanien. Det startede i oktober 1981, hvor John skulle til England for at skrive kontrakt med Ipswich, men færgeoverfarten Esbjerg-Harwich var indstillet pga. dårligt vejr, så turen blev ikke til noget. I mellemtiden ringede en mellemhandler, Fernand Goyvaerts, med et tilbud fra Español i Barcelona - og derfor blev det i stedet en tur til spansk fodbold.

 

Her havde den blonde dansker meget stor succes. Han var i mange år (1981-88) stjernespilleren for RCD Español, hvor han opnåede at spille ca. 300 klubkampe. I 1988 nåede holdet frem til finalen i UEFA Cup´en mod Bayer Leverkusen (3-0, 0-3 og sejr til Bayer Leverkusen på 2-3 i straffesparkskonkurrencen). John Lauridsen blev anset som holdets motor og spilstyrer, og opnåede da også den store hæder i 1987 at blive kåret som bedste udlænding i den spanske liga.

 

Efter det lange ophold i Barcelona skiftede John Lauridsen klub til CD Malaga, hvor han sluttede det spanske eventyr med et par sæsoner (1989-90) og spillede ca. 40 kampe. Hjemvendt fra sydens sol valgte John Lauridsen at fortsætte karrieren i Danmark, og spillede 76 kampe mere for Esbjerg fB, som på det tidspunkt var placeret i 2. division. Han var dog med til at spille klubben tilbage til 1. division, og oplevede i sin afskedskamp, den 29. november 1992, at vinde 4-1 ude mod Vejle. Derefter valgte John at fortsætte på lidt lavere blus, nærmere bestemt i Bramming. Han er dog senere blevet landsholdsspiller igen, denne gang på Old-Boys landsholdet.

 

John Lauridsen er speditør i Blue Water, og arrangerer her varetransporter (dog ikke med fodboldspillere) mellem Danmark og Spanien. I Spanien blev John Lauridsen kaldt "Rubio", hvilket betyder den blonde, mens han i Danmark bliver omtalt som "Señor" pga. den succesrige fortid i Spanien.

 

Senest kendte bopæl (ult. 2004): Bramming.