Foto: fodboldhistorik.dk
Jens Jørn Bertelsen
- en lille slider med stort potentiale

Af Frank Madsen / Februar 2006

(baseret på kildemateriale fra bl.a. Palle "Banks" Jørgensen)

Jens Jørn Haahr Bertelsen er født 15.02.1952 i Guldager. Han spillede ungdomsfodbold og startede også med seniorfodbold i Sædding-Guldager, indtil han som 21-årig fik debut for Esbjerg fB den 1. april 1973 i en LP-kamp mod B1901 i Nykøbing F. Herefter blev det til rigtig mange kampe på 1. holdet i løbet af årene 1973-82 og 1987-88, nærmere bestemt 362 kampe og 42 scorede mål for Esbjerg fB - hvilket placerer ham i klubbens top 10 over flest spillede kampe.

 

Jens Jørn Bertelsen, også kaldt "Sjønne", var en rigtig terrier, en teknisk god midtbaneslider som virkede utrættelig, og som virkelig gjorde en forskel med sin nærmest anonyme men særdeles effektive indsats. En fysisk lille og spinkel midtbanedynamo, som med elegance og tekniske færdigheder, eminent spilforståelse og overblik fungerede perfekt både som bolderobrer, som igangsætter og som afslutter. Han var konstant i bevægelse og var ekspert i at erobre bolde. "Sjønne" var en meget værdifuld holdspiller, hvis betydning da også hurtigt viste sig, efter at han var tiltrådt i Esbjerg fB. Han var således med til på rekordtid at føre klubben tilbage fra 3. division til den bedste række, og konsolidere klubben som 1. divisions hold.

 

I 1976 var "Sjønne" med til at vinde pokalfinalen (2-1 over Holbæk B&I), en kamp hvor han blev kåret til finalens pokalfighter.

 

Jens Jørn Bertelsen spillede 5 U-landskampe i 1975, men kom så i 1976 i betragtning til A-landsholdet under Kurt Nielsen, som brugte "Sjønne" i 3 kampe. Men han blev først etableret A-spiller, da Sepp Piontek tiltrådte i 1979, og var så til gengæld nærmest fast mand i de 9 følgende år, hvor han opnåede at være med ved 2 slutrunder, både EM i 1984 og VM i 1986. Han spillede sin sidste landskamp som 35-årig i Cardiff mod Wales (1-0) i 1987.

 

I annalerne figurerer "Sjønne" således med 69 spillede A-landskampe, heraf 3 indskiftninger og 9 udskiftninger - og 2 scorede landskampsmål. På landsholdet var hans opgave at få bolden og slippe den hurtigt med korte præcise afleveringer - og den opgave løste han fornemt. Når Sepp Piontek skulle udtage landsholdet, startede han som regel med at skrive JJB på sin blok.

 

Af de 69 kampe på A-landsholdet udgør de 29 "Sjønnes" optræden som repræsentant for EfB, hvilket dermed placerer ham som nr. 3 på listen over flest spillede landskampe for EfB. I de resterende kampe har "Sjønne" repræsenteret udenlandske klubber, men totalt set er han den Esbjerg-spiller der har opnået absolut flest landskampe.

 

Efter 6 spillede DM-kampe for Esbjerg fB i foråret 1982, og med 317 1. holds kampe bag sig forlod Jens Jørn Bertelsen som 30-årig Esbjerg til fordel for en professionel tilværelse i Liége i Belgien, hvor han var kommet på kontrakt i RFC Seraing. I 1984 skiftede Jens Jørn på ny klub, denne gang til FC Rouen i Frankrig - og i 1986 drog han så til Schweiz for at slutte udlandseventyret i FC Aarau.

 

Fra Schweiz vendte Jens Jørn atter hjem til Esbjerg fB i sommeren 1987, hvor han fortsatte karrieren frem til udgangen af 1988 med at spille yderligere 45 kampe på 1. holdet - og ved hjemkomsten blev han samtidig spillende manager i Esbjerg. I 1979 vandt "Sjønne" DM med Esbjerg, og samme år blev han kåret til "Årets spiller" i Danmark. Der kan næppe være megen tvivl om, at "Sjønne" nemt ville have opnået mere end 500 klubkampe for Esbjerg fB uden det 6 år lange udenlandske intermezzo.

 

Inden udrejsen til det sydligere Europa havde Jens Jørn, der oprindelig var udlært i forretningen "sportland", været købmand, assurandør og regnskabsmand. Efter han var vendt hjem, købte han i 1989 "Jensens Bøfhus" i Esbjerg. "Sjønne" var i flere år formand for erhvervsklubben i Esbjerg fB. I fritiden spiller han golf.

 

Senest kendte bopæl (ult. 2004): Hjerting.